České housky putují do Míšně

lukas.husek
Asociace

V červnu na polích kolem Opárna dozrává obilí. Kdybychom se vydali na cestu v čase, před sto lety bychom zde potkali sedláky chystající se na nejdůležitější sklizeň roku, žně. Hospodáři připravují nástroje, z hor se sjíždí pomocníci a mlynáři očekávají vozy plné obilí k semletí. Nahlédnout do kroniky dřívějšího života a inspirovat se pro svůj současný svět přijeli žáci a žákyně z Míšně. S německou skupinou jsme tři dny testovali program Ve mlýně a na statku.

Každodenní povinnosti většiny lidí v minulosti se velmi lišily od našich. Vše se týkalo zajištění obživy, sebe, svojí rodiny, zvířat i plodin na poli a zahradě. Někdo by mohl namítnout, že dnes je úkol uživit se také středobodem konání většiny z nás. Naši pradědečkové však měli ruce plné práce a těma rukama vyráběli vše doma potřebné a přinášeli v nich na stůl obživu pro celou rodinu. Proces jak dostat z ruky do pusy byl všem známý. Jak se co vyrábí a jak to roste znalo každé dítě. Dnes se výroba stala neznámým územím a proto jsme se při práci ve skupině zaměřili na to, aby se znalost původu potravin, cestě na náš stůl a vynaložené energii, která se za plným talířem skrývá, dostala do povědomí účastníků programu. Seznámili jsme se s mlynářským řemeslem a naučili se rozeznávat druhy obilí. Žáci si sami si umleli mouku, vyzkoušeli primitivní i dokonalejší způsoby a sledovali rozdíly ve vynaložené práci a množství namleté suroviny.

Druhý den si z umleté mouky zpracovali těsto, roztopili kachlová kamna a upekli housky.

Společně jsme si vzpomněli na dětské říkanky o pletení housek, které se dají najít v obou jazycích. Přišli jsme na to, že v Německu je běžnější jiný tvar tohoto všudypřítomného pečiva.

Třetí den programu byl zaměřen na prozkoumání života zvířat na statku hospodáře a srovnání s podmínkami v současném velkochovu.

Žáci odjížděli po plně prožitém pobytu nadšení a s mnoha novými znalostmi. Také s vědomím, že na obou stranách hranice se dají nalézt v historii i současnosti každodenní události běžného života a sváteční okamžiky, které nás spojují. Máme mnoho společných tradic a zvyků a najdou se i pořekadla:

Täglich eine Scheibe Brot

macht uns satt auch in der Not.

Kde chlebíček jísti dává, tam se hladu nedostává.

lektor pilotáže Kateřina Pilátová


Komentáře

<a href=https://www.cornbreadhemp.com/products/full-spectrum-cbd-gummies>cbd and thc gummies</a> have been a game-changer fit me! They're opportune, tasty, and a extensive direction to get off on the benefits of CBD discreetly. I've found that they employees me unwind after a fancy day and even put my sleep quality. Extra, knowing exactly how much CBD I'm getting in each gummy makes it simple to preside over my dosage. If you're strange about maddening CBD, gummies are a gifted starting point. Just be certain to choose a virtuous brand with high-quality ingredients for the treatment of the best bib savvy!


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu